Спеціальні потреби

США готові "вжити подальших кроків" й застерігають Китай від посилення Росії


Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон на зустрічі щодо індійсько-тихоокеанського регіону на полях зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 на острові Капрі, Італія, 19 квітня 2024 р. Фото: Грегоріо Борджіа/REUTERS
Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон на зустрічі щодо індійсько-тихоокеанського регіону на полях зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 на острові Капрі, Італія, 19 квітня 2024 р. Фото: Грегоріо Борджіа/REUTERS

Сполучені Штати застерегли Китай від допомоги Росії у війні проти України та заявили, що "готові вжити подальших кроків у разі необхідності". Це відбулося в Італії, де міністри закордонних справ провідних промислово розвинутих країн групи G7 зібралися, щоб підтвердити свою підтримку обороні України.

"Ми вважаємо, що КНР підтримує військові зусилля Росії і робить це, допомагаючи нарощувати її оборонне виробництво", — сказав журналістам під час брифінгу у Вашингтоні головний заступник речника Держдепу Ведант Пател.

Китай продовжує підтримувати Росію

"Зокрема, — зауважив Пател, — КНР надає Росії значну кількість верстатів, мікроелектроніки, оптики, БПЛА і технології крилатих ракет, а також нітроцелюлозу, яку Росія використовує для виробництва палива для зброї".

Він додав, що Сполучені Штати вважають, що ці матеріали "заповнюють критичні прогалини в російському оборонному виробничому циклі" та допомагають відродити оборонно-промислову базу Росії.

"Підтримка Китаю активно сприяє війні Росії в Україні, і це становить значну загрозу європейській безпеці, - заявив він. - Ми наклали санкції на відповідні фірми в КНР і готові вжити подальших кроків у разі необхідності".

Пізніше Блінкен відвідає Китай, де, як очікується, повідомить про занепокоєння Вашингтона щодо підтримки Китаєм оборонно-промислової бази Росії.

Пекін у відповідь відкинув, за висловом китайських чиновників, "наклепи" Вашингтона.

"Китай регулює експорт товарів подвійного використання відповідно до законів і правил. Відповідні країни не повинні вдаватися до наклепів чи нападок на нормальні відносини між Китаєм і Росією і не повинні завдавати шкоди законним правам і інтересам Китаю і китайських компаній", — заявила під час брифінгу речниця МЗС Китаю Мао Нін.

Після візиту російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова до Пекіна минулого тижня, офіційні особи Китаю заявили, що Китай "продовжить підтримувати Росію в розвитку та відродженні під керівництвом президента Володимира Путіна".

Вони також зазначили, що дві нації "взяли на себе зобов'язання щодо тривалої дружби" та поглибленого всебічного стратегічного партнерства.

Блінкен веде перемовини з лідерами G7

Цього тижня на острові Капрі в Італії держсекретар США Ентоні Блінкен проводить переговори з міністрами закордонних справ інших країн G7 — Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії та Великої Британії — а також представниками Європейського Союзу. Серед тем – підтримка України, криза на Близькому Сході, нестабільність на Гаїті та глобальне партнерство.

На полях зустрічі G7 у середу Блінкен і міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні підписали меморандум про взаєморозуміння щодо протидії маніпулюванню інформацією іншими країнами.

Блінкен сказав, що дві країни співпрацюють у "всіх найважливіших питаннях", включаючи допомогу Україні в захисті від російської агресії, вирішенні викликів на Близькому Сході та спільні підходи до викликів, які створює Китай.

Тим часом у Вашингтоні міністерка торгівлі США Джина Раймондо зустрілася з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. Вони обговорили роботу Міністерства торгівлі США з партнерами щодо координації експортного контролю та обмеження продажу передових технологій у Росію.

Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо заявив, що фінансові лідери G7 працюють над планом розблокування заморожених російських суверенних активів для допомоги Україні в найближчій перспективі. Але він зазначив, що переговори щодо цього ще тривають.

Російські ракетні удари забрали життя десятків людей у Чернігові та Дніпрі

Днями міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що глави МЗС G7 обговорять, як посилити протиповітряну оборону України, адже Київ стикається з посиленням повітряних ударів з боку Росії.

"Ми та наші партнери в усьому світі зараз повинні бути такими ж рішучими в нашому захисті від російського терору з повітря", – заявила Бербок.

17 квітня російський ракетний обстріл вразив Чернігів, загинули щонайменше 17 людей і ще 61 особа була поранена.

Координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Деніз Браун засудила ці удари. Вона наголосила, що згідно з міжнародним гуманітарним правом цивільні особи та лікарні мають бути захищені.

Тим часом 19 квітня Росія завдала ракетного удару по центру міста Дніпро, в результаті чого загинуло щонайменше 2 людей загинули та десятки постраждали.

Деякі відомості для цього звіту надійшли від агентства Reuters.

Саміт G7: розмова Кулеби з Блінкеном і результати для України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:22 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG