Спеціальні потреби

США поки не бачать готовності Китаю працювати задля досягнення справедливого миру в Україні


Радник Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі виступає під час пресбрифінгу в Білому домі, 4 квітня 2024 р. (Фото: AP Photo/Evan Vucci)
Радник Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі виступає під час пресбрифінгу в Білому домі, 4 квітня 2024 р. (Фото: AP Photo/Evan Vucci)

Радник Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив пресі у четвер, що наразі не бачить з боку Китаю, як одного з ключових чинників впливу на Росію, готовності пристати на формулу миру, запропоновану Україною. США продовжують вважати формулу миру, запропоновану президентом України Володимиром Зеленським, як ймовірну основу майбутнього справедливого миру, додав він.

Уряд Швейцарії заявив 2 травня, що 160 делегацій запрошено на саміт миру, запланований на 15-16 червня поблизу швейцарського міста Люцерн з метою сприяти досягненню миру у війні Росії проти України.

Росії серед запрошених немає. Участь Китаю є “великим питанням” конференції. Як повідомило видання Swissinfo з посиланням на газету Neue Zuercher Zeitung, Ван Шітін, посол Китаю у Швейцарії, заявив у березні, що Пекін “розглядає можливість взяти участь”.

Тим часом очільник МЗС Китаю Ван Ї, якого цитує Swissinfo, заявив: “Китай підтримує скликання у відповідний час міжнародної зустрічі, визнаної як Росією, так і Україною, в якій усі сторони зможуть брати участь на рівних і чесно обговорювати всі мирні рішення”.

Кірбі зауважив пресі, що США вітають участь у мирній конференції країн, які поважають план справедливого миру для України.

“Ми вітаємо участь Китаю чи будь-якої іншої країни, яка хотіла б долучитися, щоб допомогти покласти кінець цій війні, яка враховує та поважає план із 10 пунктів президента Зеленського щодо справедливого миру. І якщо Китай є країною, яка бажає допомогти працювати над справедливим миром і готова повністю поважати цілі та завдання президента Зеленського та його прерогативи, тоді, мій боже, ми підтримаємо це”, - заявив Кірбі.

“Але я б неправильно сказав, якби говорив вам, що ми дійсно бачили, як Китай рухається в цьому напрямку – ми такого не бачили. І тому зі свого боку ми збираємося продовжувати дбати про те, щоб президент Зеленський мав те, що йому потрібно. І тепер ми отримали це додаткове фінансування, щоб відбити російську агресію, повернути території, які росіяни відібрали в України, і працювати власними зусиллями над досягненням миру, який відповідає цілям не лише його адміністрації, а й українського народу”, - додав радник.

З подібним підходом загалом погоджується Ніко Ланге, старший науковий співробітник Центру аналізу європейської політики (CEPA) та Мюнхенської безпекової конференції, який вважає, що лише військовий тиск може змусити Володимира Путіна та його режим до справжніх переговорів щодо справедливого миру.

“Я вважаю, що з військового погляду цілком зрозуміло, що єдиний спосіб досягти змістовних переговорів з Володимиром Путіним і російським режимом – це посилити військовий тиск на Росію. Якщо у них є відчуття, що вони мають шанси виграти цю війну проти України, то з російського боку не буде готовності до серйозних переговорів”, - заявив Ланге в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки.

“І це, на мою думку, те, що США, а також партнери України на Заході повинні розуміти, оскільки єдиною мовою, яка спонукатиме Путіна до мирних переговорів, є мова сили та спорядження України, щоб вона могла у військовому плані привести себе в такий стан, а також тиснути на Крим”, - додав він.

США продовжать робити усе від них залежне, щоб допомогти Україні захиститися від російської агресії, а також відвоювати території, окуповані Росією протягом повномасштабного вторгнення, вказав посадовець США.

“Ми зробимо все можливе, щоб їм [українцям] було легше не лише захищатися від цих російських наступальних кроків, але й посунути їх назад та повернути [територію]”, - зазначив Кірбі.

Водночас він не деталізував строки чи обсяги територій, які, на його думку, може повернути Україна.

Кірбі також зазначив, що пріоритетом для українців зараз, коли США ухвалили додаткове фінансування, є посилення оборони на сході, й відмовився коментувати можливі подальші кроки з міркувань оперативної безпеки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG