Спеціальні потреби

Макфол: "Оголошувати контрнаступ було помилкою", а наступні півтора року Україна буде в обороні


Український військовик 148-мої окремої артилерійської бригади стріляє з гаубиці M777, Донеччина, 1 травня 2024. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Український військовик 148-мої окремої артилерійської бригади стріляє з гаубиці M777, Донеччина, 1 травня 2024. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Україна може розпочати нові контрнаступальні дії на фронті не раніше осені 2025 року, а до того часу намагатиметься утримати території та не дати Росії просуватись.

Про це заявив Майкл Макфол, колишній посол США у Росії (2012-2014), професор Стенфордського університету, який спільно з керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком очолює міжнародну робочу групу щодо санкцій проти Росії.

Ви не оголошуєте про них перед тим, як ви це робите. Думаю, це був промах, і сподіваюсь, ми його не повторимо
Майкл Макфол

Очікування від українського контрнаступу торік не справдились, сказав Макфол, який взяв участь у дискусії вашингтонського аналітичного центру Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Він додав, що це була помилка називати ці військові операції "контрнаступом", адже під час війни найчастіше йдеться про серію наступальних дій, кілька "контрнаступів".

"По-друге, ви не оголошуєте про них перед тим, як ви це робите. Думаю, це був промах, і сподіваюсь, ми його не повторимо", – додав він.

Говорячи про прогнози розвитку подій на фронті, Макфол зауважив, що не є військовим експертом, однак орієнтується на думки, які він почув від співрозмовників в Україні.

Він сказав, що у питанні майбутніх контрнаступальних зусиль ЗСУ він не очікує "нічого великого" до осені 2025 року. Саме тоді, пояснив Макфол, в Україні вважають, що на полі бою почнуть діяти нові системи озброєння, будуть готові пілоти F-16, а до того часу, попри виснаження українських воїнів і суспільства загалом, українцям треба протримати оборону.

"Диктатори можуть краще організуватись, аніж демократії"

Піврічна затримка американської допомоги, за словами колишнього дипломата, мала "деморалізуючий" вплив на українців і призвела до значної шкоди для системи протиповітряної оборони та енергетики України.

Як наголосив Макфол, внаслідок нищівних атак Росії Україна може бути неспроможною забезпечити українців теплом і світлом взимку.

При цьому, підкреслив Макфол, Росія весь час продовжувала отримувати зброю від Ірану та Північної Кореї, а також технології від Китаю, що породжує запитання в українців про те, чому диктаторські, автократичні режими можуть краще організуватись, аніж демократії.

С'ю Мі Террі, експертка з дослідження Кореї в аналітичному центрі Council on Foreign Relations зазначає, що відносини між КНДР і Росією не були такими тісними від часу розпаду Радянського Союзу. Однак тепер, зауважила вона, завдяки посиленню співпраці президент Путін натякав, що готовий надати певні технології Пхеньяну.

КНДР перебуває під низкою суворих міжнародних санкцій, які зокрема забороняють Пхеньяну розробляти балістичні ракети та ядерну зброю. Нещодавно північнокорейські медіа заявили, що країна випробувала "надвелику" боєголовку крилатої ракети та нову зенітну ракету в західному прибережному районі. У березні Росія правом вето заблокувала резолюцію ООН, яка передбачає моніторинг міжнародних санкцій щодо Північної Кореї групою експертів.

Натомість Північна Корея відправляє Кремлю тисячі й тисячі контейнерів із озброєнням, при чому "додатковий бонус для Північної Кореї полягає у тому, що Росія випробовує цю зброю в Україні".

Віктор Ча, експерт з Азії CSIS також вважає, що "війна в Україні – це "найкраще, що могло статись" для північнокорейського диктатора Кім Чен Ина. При чому, на думку Ча, Китай не хоче занадто сильного впливу Росії у регіоні, через те Пекін також зміцнив свої зв'язки із КНДР.

Японія та Південна Корея – це два найбільших джерела економічної допомоги для України – більше, ніж будь-яка окрема країна НАТО
Віктор Ча

Нагадаємо, фахівці Організації Об'єднаних Націй підтвердили застосування Росією проти України балістичної ракети з Північної Кореї. Постачання чи придбання зброї з КНДР є порушенням санкцій ООН щодо тієї країни, запроваджених з 2006 року у відповідь на намагання Північної Кореї розробити ядерну зброю і балістичні ракети. Росія і КНДР досі заперечують постачання зброї, але уряд США ще раніше вказував на ознаки того, що Росія отримала від Північної Кореї велику кількість амуніції.

Водночас аналітик CSIS зазначив, що демократичні гравці в Азії – Південна Корея та Японія – значно активізували свою допомогу Україні: "Зараз це два найбільших джерела економічної допомоги для України – більше, ніж будь-яка окрема країна НАТО".

Ча додав: "І південнокорейці також надали 800 тисяч снарядів для України, південнокорейським посадовцям не сподобалось би, що я це кажу, вони (кажуть), що надають це Польщі та іншим країнам, але (Україна) – це те, куди воно йде".

Законодавство Південної Кореї офіційно забороняє країні продавати зброю у місця, де триває конфлікт, натомість цю зброю можна продавати союзникам Сеула.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG