Спеціальні потреби

Урядовець ЄС попередив Грузію, що законопроєкт про "іноземних агентів" загрожує її шансам на вступ до Євросоюзу


Грузини протестують проти законопроєкту про «іноземних агентів» у Тбілісі, Грузія, 28 квітня 2024 року. REUTERS/Irakli Gedenidze
Грузини протестують проти законопроєкту про «іноземних агентів» у Тбілісі, Грузія, 28 квітня 2024 року. REUTERS/Irakli Gedenidze

Урядовець Європейського Союзу, відповідальний за вступ нових членів, попередив, що законопроєкт про "іноземних агентів" загрожує шансам Грузії для вступу ЄС.

Під час візиту до Тбілісі Ґерт Ян Купман, генеральний директор директорату Європейської комісії з розширення, сказав, що запропонований законопроєкт про «іноземних агентів» є неприйнятним, і що ухвалення законопроєкту створить дуже серйозну перешкоду для приєднання Грузії до блоку, повідомляє Reuters.

Агентство зазначає, що коментарі відображають тривогу у Брюсселі та Вашингтоні, через законопроєкт, який опоненти критикували як авторитарний та такий, який бере приклад з Кремля, де закон про "іноземних агентів" використовують для переслідування опозиції та вільні медіа.

Вашингтон стурбований можливими придушеннями свободи слова

У четвер Білий дім заявив, що законодавство може вплинути на здатність і бажання грузин висловлюватись.

"Ми глибоко стурбовані цим законодавством — тим, що воно може зробити з точки зору придушення інакомислення та свободи слова", — заявив речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі на брифінгу.

Раніше посол США у Грузії Робін Данніган заявив, що рішення грузинського уряду "віддалили країну від її євроатлантичного майбутнього" і закликав її знову взяти на себе зобов’язання щодо інтеграції із Заходом.

У своїй заяві Данніган сказав, що високопоставлені керівники США запросили грузинських лідерів обговорити це питання, але країна не прийняла цю пропозицію.

ЄС також намагається застерегти Тбілісі від ухвалення законопроєкту, який пройшов друге з трьох необхідних читань у парламенті Грузії.

Грузинський уряд ще має час змінити курс, додав Купман у своїй заяві, яку він опублікував на закінчення переговорів у Тбілісі.

"Ще є час для просування Грузії на шляху до ЄС, якщо буде усунено перешкоду законопроєкту про іноземний вплив і досягнуто значного прогресу у 9 кроках", – написав Купман у мережі X (колишня Twitter) після закінчення свого візиту до Грузії.

Він наголосив, що ЄС продовжує підтримувати Грузію "всіма можливими способами".

"Особисто мої двері завжди відкриті", – написав Купман.

У Тбілісі значні протести проти "проросійського закону"

За задумом панівної партії "Грузинська мрія", закон вимагатиме від організацій, які отримують понад 20% свого фінансування з-за кордону, реєструватися як "агенти іноземного впливу", що пояснюється міркуваннями прозорості.

Цього тижня засновник партії мільярдер Бідзіна Іванішвілі заявив, що Грузія повинна захищати свій суверенітет від спроб Заходу диктувати їй свою політику.

Законопроєкт зустрівся зі значними протестами в Тбілісі, які намагається розганяти поліція. За даними правозахисників, заарештовані десятки людей. Деякі з протестувальників виходять на вулиці не лише з прапорами Грузії та ЄС, але і приносять прапори України.

Деякі оглядачі проводять паралелі між діями грузинської влади зараз та діями українського уряду Віктора Януковича, який в останній момент відмовився підписувати Угоду про асоціацію з ЄС, що призвело до протестів Євромайдану у 2013 році.

Українські правозахисники висловлюють підтримку громадянському суспільству Грузії.

"Я солідарна з людьми в Грузії, які мирно протестують проти дій проросійської влади. Цього разу уряд вирішив прийняти копію російського закону про іноземних агентів. У Росії цей закон знищив усі правозахисні організації", – написала у мережі Х українська правозахисниця, лауреатка Нобелівської премії Олександра Матвійчук.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG