Спеціальні потреби

"Прийом екстремістів". Росія повторними ударами вбила рятувальників у Харкові, які витягали з-під завалів чоловіка, повідомляє ДСНС


Рятувальники виносять постраждалого внаслідок атаки РФ у Харкові, 4 квітня 2024. Photo by SERGEY BOBOK / AFP
Рятувальники виносять постраждалого внаслідок атаки РФ у Харкові, 4 квітня 2024. Photo by SERGEY BOBOK / AFP

Росія завдала по Харкову повторні удари по мирних жителях і цивільній інфраструктурі. У ніч проти четверга російські сили з Курської області атакували Харківщину 20 ударними дронами "Шахед", 11 з них вдалось збити, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов повідомив, що загинули четверо людей, з них троє – рятувальники. 12 зазнали травм різного ступеня тяжкості.

"Вбиті Росією, коли вони рятували людей"

Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомляє, що внаслідок ворожого удару по житловому будинку під завалами був заблокований 67-річний чоловік.

"Саме в той час, коли надзвичайники намагалися дістатися до нього, ворог завдав повторного удару, вбивши трьох рятувальників", – зазначено там й додано: рятувальників "цинічно вбила Росія, прицільно, повторним ударом, коли вони рятували людей".

Харківська ДСНС опублікувала кадри: "Молодий вогнеборець плаче на місці удару, де Росія декілька хвилин тому цинічно вбила його батька – 52-річного рятувальника".

"Загиблий Владислав Логінов присвятив своє життя роботі в пожежній службі. Його син, Володимир, також за прикладом батька став вогнеборцем і працював начальником караулу у сусідній пожежній частині. Цієї пекельної ночі, одразу після перших вибухів, батько та син з колегами миттєво виїхали на місце удару. Владислав та Володимир працювали поряд, буквально за декілька будинків один від одного. Коли пролунав потужний вибух, син одразу зрозумів, що найімовірніше прилетіло туди, де був батько", – йдеться у повідомленні ДСНС.

ВООЗ: Екстрені служби мають бути захищені

Як повідомляє Суспільне з посиланням на ДСНС, через подвійні удари російських військових протягом повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинув 91 рятувальник, поранені – 348.

З 68 атак, підтверджених ВООЗ протягом першого кварталу 2024 року, близько 12 (майже 20%) були спрямовані на служби екстреної медичної допомоги, включаючи 9 атак на базові станції екстреної медичної допомоги, 7 атак призвели до пошкодження машин швидкої допомоги та 6 атак впливають на активи та обладнання екстреної медичної допомоги, йдеться у повідомленні Всесвітньої організації з охорони здоров'я.

В організації твердять, що такі атаки становлять значну небезпеку як для медичних працівників, так і для пацієнтів. "Це жахлива картина, – заявив Емануеле Бруні, менеджер ВООЗ з питань інцидентів в Україні. – Медичні працівники та служби екстреної допомоги спрямовані на допомогу людям у критичних ситуаціях і повинні бути захищені за будь-яких обставин. Ці атаки загрожують їхній безпеці та ще більше спустошують громади, які живуть під постійним обстрілом понад 2 роки".

Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні, додав: "ВООЗ повторює свої заклики до захисту медичних працівників і пацієнтів, а також до безперебійного надання основних медичних послуг".

"Прийом екстремістських організацій"

Подібний підлий прийом, який часто використовують екстремістські організації з повторним ударом по місцю порятунку жертв, Росія раніше застосувала в Одесі, пише BBC.

15 березня в Одесі загинула 21 людина, понад 70 отримали поранення. Серед загиблих був працівник ДСНС і фельдшер швидкої допомоги. Вони ліквідували наслідки першого обстрілу, коли було завдано другого удару.

Росія використовувала тактику "подвійного удару" (double tap) в громадянській війні в Сирії. У звіті Syria Justice and Accountability Center (SJAC), американської правозахисної групи, говориться, що російський і сирійський уряди здійснили 58 атак подвійним ударом, спрямованих на житлові райони між 2013 і 2021 роками, нагадує Sky News.

Суспільне цитує Марка Гарласко, експерта правозахисної організації PAX та колишнього експерта Human Rights Watch: "Подвійний удар – це тип військового націлювання. Спочатку вражають військовий об’єкт, чи щось інше. Потім чекають на прибуття рятувальників і знову націлюються на цю ж територію. Ця стратегія спрямована на вбивство цивільних, тому вона є незаконною".

Він вважає: "Ймовірно, причина того, що росіяни здійснюють ці незаконні атаки, полягає в тому, що вони знищують висококваліфікованих фахівців. Хтось має медичний досвід, пройшов медичну підготовку. Потрібен деякий час, щоб досягти такого рівня знань і навичок. І тому замінити їх складно. Очевидно, росіяни націлюються на цих людей, щоб гарантувати, що Україні буде ще важче, поки війна триває".

Слова речника генсека ООН

Нова атака на Харків сталась після того, як речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік під час брифінгу 2 квітня закликав Україну припинити удари по "цивільній інфраструктурі" в Росії.

Російський пропагандист агенції ТАСС сформулював своє запитання так: "Раніше сьогодні БПЛА з обладнанням НАТО атакували об'єкти в Татарстані. Повідомляється, що деякі люди отримали поранення... У вас є якісь коментарі з цього приводу?" Дюжаррік відповів: "Ми виступаємо проти та закликаємо припинити всі атаки на цивільну інфраструктуру".

Пізніше у відповіді Українській службі Голосу Америки із проханням прокоментувати свої слова, Дюжаррік відповів: "Я неправильно почув запитання. Якби мене запитали ще раз, так би не відповів".

Радіо Свобода цитує відповідь президента України Володимира Зеленського на ці повідомлення: "Для того, щоб врешті-решт зрозуміти, як вижити в Харкові, як людям жити без світла без води, - треба, напевно, людям приїжджати, дивитися, а потім щось засуджувати або ні. Росія окрім сили нічого не розуміє".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG